Het programma omvat de zorg en verantwoordelijkheid voor een goede ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van de gemeente, zowel de stad als het platteland inclusief de dorpen en kernen.
Dit gebeurt onder andere door beleidsvoorbereiding en -uitvoering. Daartoe behoren het opstellen van planologisch kaders (nu nog een bestemmingsplan of een omgevingsvergunning) met een goede ruimtelijke onderbouwing voor initiatieven uit de samenleving.
De nieuwe Omgevingswet zou per 2021 in werking treden, maar dat is inmiddels uitgesteld tot 1 januari 2022. Deze wet brengt grote veranderingen met zich mee, en biedt vooral ook grote mogelijkheden om ruimtelijke vraagstukken breder aan te vliegen. Deventer maakt daar volop gebruik van, en wacht daarbij de komst van de wet niet af. In de geest van de Omgevingswet zijn we al veel meer verbinder tussen partijen in de samenleving, dan de bedenker van plannen en realisator in een. Nog steeds is er sprake van een set aan ruimtelijke spelregels die samen met partijen tot stand komen. De gemeente bewaakt deze spelregels met het oog op het maatschappelijk belang. We hebben bovendien al een Omgevingsvisie, we zijn bijna zover dat we een bestemmingsplan Stad en Dorpen hebben vastgesteld en we hebben al een goed lopend gremium waar nieuwe initiatieven worden besproken (de Carrousel). Deventer vervult daarin de rol van voorloper in Nederland.
Verder leggen wij via het ruimtelijke spoor vaak de basis voor de realisatie van de doelstellingen van andere beleidsvelden, zoals Bereikbaarheid, Parkeren en Wonen. Wij dragen bij aan goede afspraken met o.a. de corporaties over de volkshuisvesting.
Daarnaast verzorgen we een stevige inbreng in discussies die op regionaal, provinciaal of landelijk niveau spelen om te zorgen dat de Deventer belangen optimaal uit de verf komen.
De manier waarop we beleid formuleren is al veranderd en blijft de komende tijd in verandering. De gemeentelijke rol bij de verschillende prestaties in het programma loopt uiteen van reguleren(vergunningen/handhaven), regisseren in netwerkverbanden of stimuleren/faciliteren tot loslaten wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben. Het accent komt veel meer dan voorheen te liggen bij het uitnodigen, faciliteren en begeleiden van initiatieven vanuit de samenleving.
Meer informatie
2019 in vogelvlucht
Een van de belangrijkste resultaten van 2019 is de unaniem vastgestelde Omgevingsvisie voor het gehele grondgebied van onze gemeente. Dit biedt een solide basis voor ons handelen, om zodoende in samenspraak met de samenleving te werken aan onze ambities en opgaven. Dat biedt ons nog meer houvast om de ingeslagen weg met o.a. een goed functionerende Carrousel te vervolgen. De volgende stap is het vaststellen van het bestemmingsplan Deventer, stad en dorpen. Ofschoon dit nog in hoofdzaak een conserverend bestemmingsplan is, worden daarin al enkele lijnen uit de Omgevingsvisie vastgelegd. De Omgevingsvisie en diens voorganger, de Structuurvisie Stadsassenzone, gebruiken we nu ook al volop in de volop lopende gesprekken in het gebied van de Stadscampus. Stakeholders zijn op een inspirerende manier in gesprek met elkaar om het concept meer handen en voeten te geven en ook zichtbaar te realiseren. De ontwikkelingen rondom Topicus (Leeuwenbrug) passen daar binnen.
Een eveneens heel belangrijke opgave is om een antwoord te bedenken op de toenemende vraag naar geschikte woningen in Deventer. Daarin hebben we prachtige stappen kunnen zetten. Er zijn ruim 600 woningen opgeleverd! Daarnaast zijn er bestemmingsplannen vastgesteld voor de herontwikkeling van het voormalige Aupingterrein, de woningbouw op de Bathmense Enk, is er een masterplan vastgesteld als basis voor de invulling van het vroegere Geertruidenterrein en is er een handelingsperspectief opgesteld voor de herontwikkeling van het Senzoraterrein. Bovendien speelt een fors aantal kleinere initiatieven, waardoor al met al een flink aantal woningen kan worden gerealiseerd. Het traject Wonen en Voorzieningen, de gesprekken op basis waarvan we in samenspraak met de samenleving onze ambitie willen bepalen, is vol verve ingezet. Het traject om te komen tot de overdracht van onze woonwagens richting de corporaties is gestart. Ondanks dat dit een weerbarstig traject is, verwachten we daar op korte termijn eerste resultaten van.
Verder zijn we er trots op dat we inmiddels een vastgestelde Agenda Duurzame Mobiliteit hebben! Dit is op veel fronten een vertaling van het beleid uit de Omgevingsvisie, waarbij we ook laten zien op welke manier de rode loper voor de fiets wordt uitgerold. Langs de lijn van de mobiliteit dragen we op verschillende manieren bij aan onze duurzaamheidsopgave.
Een heel belangrijke stap bestond uit het vaststellen van een Uitvoeringsagenda Landelijk Gebied. Na goede gesprekken met vertegenwoordigers van de verschillende dorpen is de basis gelegd voor het leveren van een bijdrage aan verschillende voorzieningen in die dorpen, waardoor de leefbaarheid in de dorpen een impuls kan krijgen. In de loop van 2020 zullen de concrete acties starten (de dorpen op kop!) . Hierdoor wordt een stevige bijdrage geleverd aan de realisatie van die onderdeel van het Bestuursakkoord.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - We werken in Deventer al zoveel mogelijk volgens de gedachte van de Omgevingswet
Vooruitlopend op de principes van de Omgevingswet, hanteert Deventer in samenspraak met de samenleving uitgangspunten voor hanteerbare spelregels als basis van de doorontwikkeling van de fysieke leefomgeving.Inwoners waarderen het uiterlijk van hun woonomgeving in 2017 gemiddeld met een 7,3. Dat is net iets hoger dan het rapportcijfer van 2015 (stedelijk gebied 7,1; landelijk gebied 7,9; gemiddeld 7,2 (Bewonersonderzoek najaar 2015)
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Oog voor elkaar
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
We leggen de gemeenteraad een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (voorloper Omgevingsplan) ter vaststelling voor.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
We leggen de gemeenteraad een Omgevingsvisie ter vaststelling voor.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
We vervolmaken de interne begeleiding van private initiatieven en komen volgens de uitgangspunten van Uitnodigingsplanologie in samenspraak met initiatiefnemers tot gedragen plannen voor de ontwikkeling van specifieke locaties of gebieden in onze gemeente. We gebruiken daartoe o.a. de Carrousel.We richten bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van de binnenstad en de bedrijventerreinen. Afhankelijk van de vraagstelling vanuit de samenleving bepalen we daar onze rol (meer of minder actief).
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
We zetten ons extra in om te zorgen dat we in 2021 klaar zijn om op basis van een plan van aanpak te werken volgens de eerste tranche van de Omgevingswet.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
In samenspraak met stakeholders en professionals actualiseren we het Beeldkwaliteitplan Binnenstad "Kwaliteit voor ogen" en leggen dat ter vaststelling aan de Gemeenteraad voor.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Doelstelling - via herontwikkeling van kansrijke locaties of gebieden versterken we de economische dynamiek in Deventer
We investeren in samenspraak met onze partners in de ontwikkeling van locaties of gebieden die om uiteenlopende redenen aanvullend zijn op datgene wat Deventer al te bieden heeft, en daardoor meerwaarde hebben voor de beleving, de economie en leefbaarheid van Deventer.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Oog voor elkaar
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
In overleg met of op initiatief van de dorpen komen we tot een dorpsagenda, als basis voor het versterken van de leefbaarheid in die dorpen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de voorzieningen, en naar het bevorderen van de productie en afzet van streekproducten.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Voor het gebied dat grofweg de stationsomgeving en een cirkel daaromheen beslaat, en dat tegen de binnenstad aan ligt bevorderen wij in samenspraak met bedrijven en onderwijsinstellingen een bundeling van kennis en samenwerking in de keten waardoor er een inspirerend economisch klimaat kan ontstaan. Dat biedt potentie voor het aantrekken van jonge, hooggeschoolde en talentvolle mensen die in Deventer gaan wonen en werken. Dat draagt bij aan de profilering van Deventer als ICT- en kennisstad.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
We nemen actief deel in de ontwikkelingen om te komen tot de realisatie van het concept Stadshof, waardoor een gebiedje met een extra en aanvullende betekenis voor de Deventer binnenstad ontstaat. Daardoor bevorderen wij mede het wonen boven winkels wat van belang is voor de leefbaarheid in de binnenstad.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Doelstelling - We verbeteren de bereikbaarheid via weg, spoor, water en fiets.
We bevorderen een afname van het aantal verplaatsingen per auto richting binnenstad en bedrijventerreinen met 5% en bevorderen een toename van het aantal verplaatsingen te voet en per fiets met 5% (peildatum 1 januari en nulmeting voorjaar?).Het aandeel inwoners dat (zeer) tevreden is over de bereikbaarheid van de eigen buurt is minimaal 66%.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
We leveren via de Cleantechregio een actief aandeel in de aanpak slimme en duurzame mobiliteit. We dragen bij aan de realisatie van de snelfietsroute Deventer - Zutphen, zowel in menskracht als financieel. We werken aan goede aansluiting van de Poort van Deventer op de A1.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
We rollen de rode loper uit voor de fiets. We brengen dat in de praktijk door bij iedere infrastructurele aanpassing en bij iedere gebiedsontwikkeling expliciet de positie van de fiets binnen het geheel vanuit die ambitie een plek te geven.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Deventer zet in op een actieve lobby voor het handhaven van de halte voor de internationale trein op Berlijn en voor het realiseren van een station in Bathmen. We zetten ons in voor het bevorderen van het spoorboekloos reizen in Deventer en spannen ons in voor een veilig vervoer van gevaarlijke stoffen (PHS).
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Deventer zet meer energie op het vervoeren van goederen over water. We investeren in de herontwikkeling van de Deventer haven met een containerterminal.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Doelstelling - Evenwichtige woningvoorraad met voldoende aanbod.
We zorgen in samenspraak met onze partners voor een evenwichtige woningvoorraad met voldoende aanbod in alle segmenten. Op deze manier werken we aan gemengde en duurzame wijken en buurten. Via een Regiegroep Wonen gaan we actief inzetten op het versnellen van de woningbouw. We vertrekken vanuit onze bestaande kwaliteiten, waarbij Inbreiding voor Uitbreiding gaat.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Oog voor elkaar
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Via een Regiegroep Woningbouw gaan we actiever sturen op het realiseren van geschikte woningen voor onze inwoners. We focussen op de meest kansrijke plannen en zorgen voor adequate planologische kaders om onze doelstelling te behalen.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
De beoogde nieuwbouw in 2019 volgens het Woningbouwprogramma bedraagt 400 wooneenheden.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
We verzorgen goede huisvesting voor woonwagenbewoners, overeenkomstig het in 2018 vastgestelde beleid. Dat doen we door stapsgewijs te komen tot uitbreiding van het aantal standplaatsen. We streven naar de start feitelijke de overdracht van de eerste fase van de nu nog in gemeentelijk bezit zijnde woonwagens en standplaatsen naar de corporaties. Daarvoor zorgen we dat de situatie rondom standplaatsen en woonwagens voldoet aan wet- en regelgeving.
Toelichting
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2019
De standplaatsen en woonwagens worden gefaseerd overgedragen, vanaf het moment dat de situatie voldoet aan wet- en regelgeving.Als gevolg van het vervallen van de ontwikkeltaak van Wonen Boven Winkels Deventer NV gaan wij deze verbonden partij opheffen en vrijkomende middelen reserveren voor wonen en verblijven in de binnenstad.
Historie
3e kwartaal rapportage 2019
Beleidsindicatoren
Nummer | Taakveld | Naam | Waarde | Toelichting | Bron |
35 | Vhrosv | Gemiddelde WOZ waarde | 227,40 | Duizend euro | CBS |
36 | Vhrosv | Nieuw gebouwde woningen | 10,40 | Aantal per 1.000 woningen | Basisregistratie adressen en gebouwen |
37 | Vhrosv | Demografische druk | 68,00 | % | CBS |
38 | Vhrosv | Gemeentelijke woonlasten eenpersoonshuishouden | 684,00 | In Euro’s | COELO |
39 | Vhrosv | Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden | 736,00 | In Euro’s | COELO |
Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Lasten | 6.280 | 8.649 | 7.792 | -857 |
Baten | 3.392 | 5.173 | 5.892 | 718 |
Voor resultaatbestemming | -2.889 | -3.475 | -1.900 | 1.575 |
Stortingen in reserves | 0 | 23 | 1.024 | 1.001 |
Puttingen uit reserves | 185 | 1.151 | 1.191 | 40 |
Na resultaatbestemming | -2.704 | -2.347 | -1.733 | 614 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
Kracht van Salland | 208 | 208 | 0 |
Beeldkwaliteitsplan Binnenstad | 36 | 0 | -36 |
Groot onderhoud woonwagens | 101 | 101 | 0 |
Normalisatie woonwagens | 106 | 106 | 0 |
Ontwikkeling Stadscampus | 85 | 0 | -85 |
Advisering PAS problematiek | 19 | 0 | -19 |
Ontwikkeling Stadshof | 96 | 0 | -96 |
Vitaal Platteland | 199 | 0 | -199 |
Vrijwillige kavelruil | 312 | 312 | 0 |
Programmeren en woningbouwopgave | 59 | 0 | -59 |
Implementatie Omgevingswet | 61 | 0 | -61 |
Totaal | 1.283 | 727 | -555 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 614 |
Saldo budgetoverheveling | -555 |
Saldo na budgetoverheveling | 59 |
Toelichting op voorlopig saldo na budgetoverheveling (voordeel €59.000)
Bouwleges (voordeel €45.000)
Het voordeel op programma Ruimtelijke ontwikkeling wordt veroorzaakt doordat wij meer inkomsten bouwleges hebben ontvangen.
Wonen boven Winkels NV
In 2019 zijn de aandelen verkocht en is deze verbonden partij opgeheven. Het gemeentelijke aandelenkapitaal van €455.000 is afgeboekt ten laste van de generieke weerstandsreserve.
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 600 | 460 | 0 | -460 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | -600 | -460 | 0 | 460 |
Toelichting
De investeringen in nieuwe woonwagens en standplaatsen worden in overleg met de woningcorporaties in het kader van de overdracht in 2020 uitgevoerd.
NV
NV Wonen boven winkels
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | PG05 | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | N.v.t. | ||
Doel en openbaar belang: | Investeren in en exploiteren van het wonen boven winkels, in het belang van een veiliger en leefbaarder binnenstad. | ||
Financieel risico: | |||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | |||
Contractwaarde 2019: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2019: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2019: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2019: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2017 | 2018 | 2019 |
Eigen vermogen: | € 1.766.556 | € 2.158.852 | € 2.486.000 |
Vreemd vermogen: | € 4.510.594 | € 3.790.000 | € 3.821.000 |
Resultaat: | € 69.534 | € 54.068 | € 166.000 |
Bron: | Jaarrekening | Jaarrekening | Jaarplan |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2019: | € 454.000 (€ 454.000) | ||
Garantie 31-12-2019: | € 1.380.000 | ||
Lening 31-12-2019: | 0 | ||
Agio 31-12-2019: | |||
Kapitaal storting 31-12-2019: | € 1.450.000 (0) | ||
Voorschot aandelenkapitaal 31-12-2019: |
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
Beleidsnotitie woonwagen- en standplaatsen 2018 | 1,0 Mb | |
Prestatieafspraken Wonen Deventer 2015-2019 | 0,2 Mb | |
Woonvisie Deventer 2018 | 0,6 Mb | |
Structuurvisie Detailhandel 2010 | 2,5 Mb |